2017. január 27., péntek

szabadnak



https://www.youtube.com/watch?v=lbTkZYQpCWw


Szabadnak lenni, ez a dolgunk, minden élethelyzetünkben a legszabadabbnak, amit ki lehet hozni a helyzetből.
Ez a szabadság nem szabadosság, csak egy kellő tisztelettel és figyelemmel átitatott önszeretet, ami a másik felet is értékeli és méltósággal öleli körül.
Nincs más lehetőség, mert minden más csak szélsőség.
Ez a középút, ahol mi is létezünk, de mások is fontosak számunkra, mert szeretettel tudunk feléjük közeledni, a félelmeink ezáltal megszűnnek, vagy csak kisebb mértékben korlátoznak.
Mindig jönnek szarabb napok, mindig számolnunk kell ezzel, mert akit nem érnek pocsék helyzetek, az nem is tud lelkileg fejlődni.
Persze látszólag azoknak jobb, akiket kevésbé érnek nehéz, kegyetlen helyzetek, de majd mindenkiben letisztul ez a gondolat egyszer és megérti, hogy nem is annyira veszélyes ez a kötelező konfrontáció.
Igazán csak így ismerhetjük meg magunkat kellő módon, mert az igazi lustaság az, amikor az ember kényszerítetten a pótcselekvés mentsvárába kapaszkodva hiszi, hogy ő bizony sérthetetlen és stabil.
Hatalmas baklövés így gondolkodni, holott az emberiség nagy hányada így éli meg napjait.
Pillanatnyi élvhajhászatukban hiszik a biztonságukat, amikor bebizonyíthatják másoknak, hogy ők bizony mennyire sikeresek, mennyire példaértékűen etalonok.
Ez egy ördögi kör, mert nagyon nehéz belőle kikerülni, mert annyira elzárja az ideális szellemi tápláléktól a lelkünket, hogy igazi zombivá válhatunk, mert teljesen kiüresedett, érzék nélküli, élvhajhász bábokká válunk, amit a világ akart tőlünk, azzá lettünk.
Olyan bezárttá válhatunk, ahol minden hasonló megközelítés csak mosolygás tárgyát képezi, mert a felületen ezen sorok nem érinthetik meg a hasonló mentalitású emberek lelkét.
Persze van létjogosultsága ennek minden aspiráló léleknél, mert szélsőségeink ismeretében kerülhetünk közelebb a középutunkhoz.
Ezért is nem ítélkezéssel kell ezen emberek felé fordulnunk, hanem tudatos elfogadással, ami a legnehezebb feladatok egyike.
Csak így lehet, minden más csak haszontalanság. :)






Nincsenek megjegyzések: